Rode wijn

Onze rode wijnen

Rode wijn is een alom bejubelde drank die ondertussen menig aan harten heeft gestolen, bij zowel wijnliefhebbers als amateur vinologen. Voor elk moment van de dag, hebben wij een geschikte rode wijn in ons aanbod. Denk maar aan een duchtig glas wijn bij een gekruide steak of een licht gekoelde rode wijn op een zomerse avond. Bij elke gelegenheid voorziet Topwijnen een gepaste rode wijn. 

 

We presenteren u ook graag onze selectie aan rode wijnen, die absoluut niet mogen ontbreken in uw wijnkelder.

Rode wijnen

Rode wijnen uit Bourgogne

De ware liefhebbers van rode wijn en gastronomie kunnen deze wereldberoemde regio niet links laten liggen. Op één uitzondering na, de druifsoort gamay, bestaan de rode wijnen uit Bourgogne voor 100% uit pinot noir, want enkel in de Bourgogne Passetoutgrain mag wat gamay verwerkt worden. 

De pinot noir is een delicate druifsoort die moeilijk te cultiveren valt omwille van zijn gevoelige aard. Desalniettemin levert deze druifsoort een ongeëvenaarde smaak, geur en samenstelling op. 

 

Globaal gezien wordt de regio geografisch in vier streken gesplitst

Rode wijnen uit Bordeaux

Deze wereldwijd bekende appellatie omvat een ruim gamma kwaliteitswijnen. De wijnen uit Bordeaux staan haast synoniem aan ‘rode wijn’. Dankzij een excellente kennis van de soorten grond in deze wijnstreek, kon de selectie van de druivenrassen verder ontwikkelen om het aromatische karakter van de Bordeauxwijnen te perfectioneren. 

De Bordeauxwijnen worden gevinifieerd uit hoofdzakelijk cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot: drie complementaire druivenrassen. De eerste twee rassen geven de rode wijn de nodige structuur en bewaarkracht. De druifsoort merlot zorgt voor de soepelheid en rondeur.

Rode wijnen uit het Zuid-Westen

De wijnen van het Zuid-Westen staan altijd een beetje in de schaduw van de Bordeauxwijnen. Nochtans zijn de wijngaarden van de oudste van Frankrijk en vindt men hier nog authentieke druivenrassen zoals de manseng, tannat of malbec (cot). Hun rode wijnen zijn soepel en vrijgevig

De rode wijnen uit het Zuid-Westen hebben een authentiek accent, zijn oprecht en hebben een ongelofelijke typiciteit. Ze gaan heel goed samen met de typische producten en gastronomie van de streek. De Cahors Wijnen, hoofdzakelijk gemaakt van de druivenrassen malbec (cot), merlot en tannat hebben een quasi ondoorzichtige kleur en worden dan ook vaak ‘zwarte’ wijnen genoemd. Ze kunnen jong gedronken worden, lichtjes fris met een stuk gegrild vlees.

Rode wijnen uit de Rhônevallei

Deze geliefde wijnzone van Frankrijk wordt meestal in twee delen opgesplitst. We spreken van de ‘Noordelijke’ zone (of Rhône Septentrionale, ten noorden van Vienne) en de ‘Zuidelijke’ zone (of Rhône Meridionale, ten zuiden van Montélimar). Tussen beide zones is een gebied van 50 km zonder wijngaarden. Aan weerszijden van de Rhône wordt wijn gemaakt. Daarnaast zijn er de kleinere, maar interessante, buurt appellaties Ventoux en Luberon.

In de noordelijke Rhône is er een continentaal gematigd klimaat, waar de syrah zeer goed gedijt. In de zuidelijke Rhône is het klimaat meer mediterraan met soms grote excessen (soms zeer warm). Hier overheerst de grenache de assemblage, meestal aangevuld met andere rassen zoals mourvèdre en cinsault om een mooi evenwicht te bekomen. 

In het zuiden hebben we zeer mooie Châteauneuf du Pâpe wijnen van Clos des Pâpes ( ooit verkozen tot beste wijn v.d. wereld en sindsdien zeer gewild) alsook de Châteauneuf du Pâpe van Dom de la Mordorée. Dit laatste domein maakt een schitterende Côtes du Rhône (sinds jaargang 2013 bio) alsook een zeer fruitvolle Lirac “La Dame Rousse” (inox). Terwijl de rode Lirac “Reine des Bois” (gerijpt op eik) kan wedijveren met een goede Châteauneuf du Pâpe.

 

Goede wijn behoeft geen krans: bij Topwijnen profiteert u van de beste wijnaanbiedingen.

Goedkoopste van BelgiëGrootste aanbod BordeauxPer losse fles te bestellenOptimale stockage conditiesPersoonlijk adviesGewaarborgde afkomstVerzorgde levering

Vraag onze catalogus aan

Bekijk de wijncatagolus van Topwijnen voor ons complete assortiment.