Witte wijn

Onze witte wijnen

Witte wijn is er voor elke gelegenheid en in diverse smaken aanwezig. Van fris en fruitig, knisperend tot rijk en complex. Bij elke wijnliefhebber met zijn eigen voorkeuren, past een witte wijn die bij het smaakprofiel past. Topwijnen heeft voor u zijn witte wijnen, uit verschillende streken met elk hun eigen druifsoorten klaar.

 

We presenteren u ook graag onze selectie aan witte wijnen, die absoluut niet mogen ontbreken in uw collectie.

Onze selectie witte wijnen

Witte wijnen uit Alsace

Alsace wijnen danken hun faam vooral aan hun witte wijnen met telkens de vermelding van de druivenrassen op de fles. Men vindt er een verrukkelijke variatie aan smaken, gaande van droog licht, tot meest weelderig en krachtig. Dankzij deze verscheidenheid aan druiven passen deze witte wijnen bij veel gerechten. 

De Sylvaner is fris en gracieus, heeft een licht fruitig of bloemig boeket en doet denken aan citrusvruchten. Ideaal bij zeevruchten, vis en charcuterie. 

De pinot blanc heeft aroma’s van fris fruit en bloemen, de smaak is delicaat, fris en soepel. Ideaal bij vis buffetten en zeevruchten. 

De riesling is droog, raszuiver en licht fruitig, met aroma’s van bloemen en mineraliteit. Ideaal bij gastronomische gerechten. De muscat is droog en fris met bloemen en past als aperitief of bij asperges. De pinot gris is weelderig rijk, stevig en rond met een lange afdronk en lichtjes gerookte toets.

Witte wijnen uit de Loirevallei

Over een lengte van 1000 km langs de Loire bevinden zich circa 70.000 ha aan wijngaarden, zijnde ca. 10% van de Franse wijnproductie. De noordelijke ligging draagt ertoe bij dat de wijnen zeer delicate aroma’s hebben in combinatie met weelderige frisheid. 

Een geliefde regio is de regio Anjou, waar de droge witte wijnen van chenin blanc worden gemaakt. Een absolute aanrader in ons assortiment is hier de Château de Fesles chenin blanc. Tevens worden hier de zoete Coteaux du Layon geproduceerd.

Witte wijnen uit Bordeaux

De topkwaliteit van de witte wijnen uit de Bordeaux wijnstreek is te verklaren door de uitmuntende bodem, die vooral bestaat uit de befaamde graves die voor temperatuurregeling zorgen. Voor de witte wijn wordt hier vaak gewerkt met sauvignon blanc, voor hun frisse aroma's, en sémillon, die voor de nodige vettigheid en zachtheid zorgt in de droge witte wijnen.

Tenslotte mogen we de zoete goudgele nectar niet vergeten: de Sauternes- en Barsacwijnen. De laatste jaren zoekt men er lichtere en elegantere zoete wijnen te maken met een tikje frisheid. Ze komen niet meer zwaar of plakkerig over. Goed gemaakte Sauternes hebben aroma’s van ananas, honing, abrikoos, gekonfijt fruit en perzik. Ze gaan goed samen met bittere gerechten zoals asperges en witlof, maar ook met zoete nagerechten, of gerechten van wild, patrijs, fazant en ganzenlever.

Witte wijnen uit Bourgogne

De grootste witte wijnen van Bourgogne zijn wereldwijd gekend en gezocht. Het is dankzij het unieke terroir en klimaat dat de chardonnay druif zich hier in al zijn grootsheid en schoonheid kan ontwikkelen. Alleen in de Bourgogne Aligoté wordt een ander druivenras verwerkt, de aligoté. Deze laatste is een zeer goede basis voor een heerlijke Kirr.

De regio omvat hier het noordelijke Chablis, de Côte de Beaune, waar zich de meest exclusieve en gerenommeerde witte Bourgognes bevinden zoals:

  • Chassagne & Puligny Montrachet
  • Meursault en de Grand Crus Corton Charlemagne
  • Batard Montrachet en Criots Batard Montrachet

Witte wijnen uit de Rhônevallei

Ook in de witte wijnen is er een geografische opsplitsing: de noordelijke Rhône (Septentrionale) en de zuidelijke Rhône (Méridionale). In het noordelijke gedeelte is veelal de marsanne en de rousanne te vinden, maar ook de edele viognier. Deze laatste wordt vooral gebruikt voor de grootse witte Condrieuwijnen, die je kan vinden ten zuiden van Vienne. Deze witte wijn is een zeer exclusieve wijn omdat er maar zeer weinig van wordt gemaakt. Hij heeft meestal een neus van abrikoos en viooltjes, en de smaak is vettig, vol en soepel, maar met de nodige frisheid en mineraliteit. Een perfecte wijn voor visgerechtjes! 

Daarnaast, helemaal exclusief en extreem lekker, de witte Hermitage Le Chevalier de Sterimberg. Een enorme volle, complexe en weelderige witte wijn. Tenslotte mogen we de witte Sint Joseph van de rechteroever niet vergeten, met aroma’s van honing, fruit en bloemen. Een lekker vettig wijntje, maar toch fris en jong drinkbaar.

Een absolute aanrader die we willen meegeven, is de witte Lirac van Domaine De La Mordorée, met heerlijke aroma’s van bloemen en fijn fruit, en in de mond een geweldige complexiteit. 

Goede wijn behoeft geen krans: bij Topwijnen profiteert u van de beste wijnaanbiedingen.

Goedkoopste van BelgiëGrootste aanbod BordeauxPer losse fles te bestellenOptimale stockage conditiesPersoonlijk adviesGewaarborgde afkomstVerzorgde levering

Vraag onze catalogus aan

Bekijk de wijncatagolus van Topwijnen voor ons complete assortiment.