Château van de maand : Ch. Brane Cantenac - Margaux 2nd Grand Cru Classé

                                 

Het is naar aanleiding van een degustatie in Brussel (Les rencontres de Jean-Marc Quarin) afgelopen maand dat ik de mogelijkheid had een verticale proeverij mee te maken van dit kasteel, tien verschillende jaargangen van Ch. Brane Cantenac en twee jaargangen van Baron de Brane, deze wijnen maakten mij enorm enthousiast over dit kasteel (dat voorheen ook al tot mijn favorieten behoorde). 

Dit eigendom van iets meer dan 70ha voor rood en sinds kort 3ha voor wit ligt in de gemeente Cantenac en behoort toe aan Henri Lurton. De geschiedenis gaat 300 jaar terug. De eerste eigenaar was in de 18de eeuw dhr. Hostein, vervolgens de familie Gorce, om daarna in de 19de eeuw over te gaan in handen van Baron Jacques-Maxime de Brane, “le Napoléon des vignes”, die ervoor zorgt dat Ch. Brane Cantenac wordt aanzien als de beste van de ‘2nd Gr. Cru Classés’ in het klassement van 1855. Hij heeft het belang van de cabernet sauvignon in de Médoc ingezien en was toen ook eigenaar van Ch. Mouton Rothschild. Het kasteel, en ook de tweede wijn, dankt zijn naam aan deze eigenaar. Sinds 1925 kocht Léonce Récapet (toen tevens eigenaar van Ch. Margaux) dit eigendom en later ging dit over op zijn kleinzoon Lucien Lurton (1956). Vandaag is het Henri Lurton, zoon van Lucien Lurton, die er eigenaar is en het château naar de hoogste regionen van de appellatie heeft gebracht. 

Het terroir, met ‘het befaamde plateau’ van Cantenac (terrasse 4), heeft 10% à 20% klei (normaal 5% à 7% in de Médoc), wat functioneert als een zeer goede waterregulator en zorgt voor een kracht in combinatie met een opmerkelijke, zijdezachte textuur. Het vormt ‘het hart van de eerste wijn’ en zorgt voor complexiteit, uitbundigheid, elegantie en finesse in het fruit. Sinds jaargang 2019 worden trouwens enkel nog druiven van dit plateau gebruikt in de eerste wijn, terwijl twee percelen verderop, met de naam ‘carabin’, met cabernets nu geïntegreerd worden in de tweede wijn, die hierdoor nu de laatste jaren ook steviger is geworden. 

Henri Lurton heeft ook een ultramodern vinificatie-apparaat zonder echter de traditionele waarden en de identiteit van de cru te verliezen. De laatste 10 jaar werd de prijs van de eerste wijn niet echt verhoogd, maar de selectie werd wel steviger en de rijping op eik wordt vaker en nauwkeuriger toegepast om zo een nog grotere fijnheid van de tannines te hebben. De wijnen van Ch. Brane Cantenac zijn rasecht en van exceptionele kwaliteit en hebben een zeer zachte, lieflijke, haast sensuele stijl, en is zo een voorbeeld van hoe een grote Margaux kan proeven! Voor de grote wijn wordt dus slechts 30% à 40% van de druiven gebruikt, afkomstig van het plateau 'terrasse 5'. Hij heeft een enorme bewaarcapaciteit, dit getuigt de 2009 die ik proefde afgelopen maand, nog boordevol zuiver fruit, zijdezacht en karaktervol. Hiervan hebben we nog enkele kisten beschikbaar die we onlangs aankochten. 

De tweede wijn, Baron de Brane, proefde enorm goed, actueel van jaargang 2015. Een mooie fijne evolutie in de neus, maar opmerkelijk zacht, rond en vol, ideaal voor de feestdagen, met complexe gerechten of wat wild. De druiven komen hier van terrasses 3 en 5, meer merlot hier en slechts 30% rijpt op nieuwe eik om de fruitigheid te behouden. 

De derde wijn, Margaux de Brane is een spontane, verleidelijke wijn, modern maar wel ‘Margaux stijl’. Het zijn de jonge druiven en de iets lichtere terroirs die zorgen voor een wijn die zeer toegankelijk is, hoewel gevinifieerd met dezelfde precisie en door hetzelfde team als de grote wijn.
Heel mooi fruit, een mooie rondeur en zijdezacht, mooie vettigheid maken van deze wijn een echte lekkernij. 

Op deze wijnen van het château geldt tot 15 januari de actie 11 + 1 GRATIS.
(met uitzondering van de jaargangen 2020 & 2021)

 

Klik hier om de wijnen van Ch. Brane Cantenac te ontdekken en bestellen