Appellatie van de maand : Fronsac

De appellatie Fronsac is één van de eerste regio’s waar men door rijdt als men van België naar Bordeaux rijdt en afrit ‘Libourne’ neemt om naar Pomerol of St. Emilion te rijden. Langs de Dordogne ligt deze mooie appellatie van ongeveer 770ha wijngaarden, ongeveer 100 domeinen en kastelen, komende uit de 7 gemeenten: la Rivière, St-Germain-La-Rivière, St. Aignan, Saillans, St-Michel-Fronsac, Galgan en Fronsac.

Volgens de appellatie wordt er alleen maar rode wijn geproduceerd (de aanplant is ongeveer 80% merlot, 15% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon) en het terroir is samengesteld uit kalk en klei-kalk op het plateau bovenaan en op de hellingen, en is klei-kiezelhoudend aan de voet van de hellingen (pied de côtes). De hellingen bevatten ‘Molasse du Fronsadais’ wat een mengeling is van aarde en kalk. Het is dit specifiek terroir op het plateau en de hellingen dat ons doet denken aan de grote wijnen van St. Emilion. Enerzijds zorgt dit namelijk voor een zeer goede waterregulering en anderzijds voor een heerlijke minerale toets in de neus, in combinatie met zeer zuiver fruit dat rijp proeft maar tegelijk elegant en verfijnd is.

De wijnen hebben dan ook een zeer genereuze, fruitvolle stijl, zijn overvloedig in het midden, in combinatie met elegantie en delicieusheid. De cabernets francs (15% van de aanplant) geven de wijnen een fijne tanninestructuur, een kruidige toets en bewaarpotentieel. Het terroir van Fronsac op zijn hoogste punt, geeft u een prachtig uitzicht op de Dordogne en was vroeger om deze reden een strategisch punt.

De wijnen van Fronsac waren in het verleden soms hard. Sinds een 10-tal jaar is er echter een volledig nieuwe dynamiek in de appellatie dankzij een nieuwe generatie wijnmakers die de nieuwste technieken toepassen om het mooiste uit dit terroir te halen. Ze hebben zich samen verenigd in een groepering “Expression de Fronsac' (zie site: www.expressiondefronsac.com). Omdat ze overtuigd zijn van de grootsheid van hun terroir, gebruiken ze hun gebundelde krachten om de wereld te tonen dat ze wijnen maken die behoren tot de grootste van de rive droite.

 

Klik hier om onze wijnen uit Fronsac te ontdekken