Druif van de maand :  Dolcetto

 

Deze druif komt vooral voor in Piemonte, en levert wijnen met een diepe donkere kleur. De naam is wat misleidend. Hoewel 'dolce' zoet betekent, gaat het hier niet om zoete rode wijnen. Het druivenras heeft wel een lage zuurtegraad als kenmerk, waardoor de Italianen spraken van 'dolce'.

De druif is een gemakkelijk te telen cépage, met zeer vroege rijping (4 weken vroeger dan barbera en nebbiolo), en wordt dan ook vaak aangeplant in de regio's waar barbera of nebbiolo niet werden aangeplant. Wijnen van de dolcetto zijn echter zeer plezante wijnen, donker van kleur, met veel aromatisch rood fruit. Een ware fruitbom in de mond met een zeer zachte textuur, omdat de tannines haast niet merkbaar zijn. Dit laatste heeft als reden dat bij het wijnmaken de maceratie veel korter duurt, het sap kleurt immers zeer snel door de donkere schil, waardoor het dus weinig tijd heeft om veel tannines te onttrekken. Ikzelf noem het de 'Beaujolais' van Piemonte. Een wijn vol fruit zonder complexen, gemakkelijk te drinken, zomaar of bij lichtere (pasta)gerechten.

Onze selectie komt van het zeer kwalitatieve huis Corino uit La Morra.

Geniet van onze actie 11 + 1 GRATIS op deze dolcetto tot 15 maart.

 

Klik hier om onze dolcetto te ontdekken en te bestellen