Druif van de maand : Chenin blanc

Met het mooie weer op komst, dacht ik aan de frisse wijnen uit de Loire, gemaakt van de chenin blanc. Fijne wijnen om te drinken op een terras in het voorjaarszonnetje. Of als partner bij asperges, waarvan het seizoen ondertussen begonnen is, en die vaak met levendige, frisse witte wijnen worden opgediend.

De chenin blanc vindt men zeer vaak terug in de regio Loire, waar hij ook de “Pineau de la Loire” wordt genoemd. Deze druif wordt zowel voor droge witte, zoete witte als voor mousserende wijnen gebruikt. Tegenwoordig is de druif echter wereldwijd verspreid. Men vindt hem ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Californië, Napa…

Het is een druif die in het verleden vooral voor zoete wijnen werd gebruikt, na een “edele rotting”, we denken aan de Coteaux du layon, Quarts-de-Chaumes of Bonnezeaux. Door de gewijzigde consumptie wordt hij ondertussen echter meer en meer droog gevinifieerd, met heerlijke wijnen gebotteld onder de appellatie “Anjou Blanc”.  De druif geeft heerlijke witte wijnen, aan een prijs die alle concurrentie verslaat. De neus is rijk en mineraal (kweepeer, wit fruit, lychee), en in de mond proeft hij vettig, intens en complex, fruitvol meestal in de aanzet, met daarna een heel pittige frisheid, waardoor hij perfect in evenwicht is.

Château de la Roulerie uit onze selectie bevindt zich in Saint Aubin de Luigné in de regio Layon (Loire). Het gebouw dateert uit de 19de eeuw maar er zijn tekenen van ontstaan te vinden die teruggaan tot de 14de eeuw. Tegenwoordig bedraagt de oppervlakte 42 hectares, (waarvan ongeveer 30ha chenin en 12ha cabernet franc) geplant op rotshellingen (schisteux, wat de mineraliteit verklaart in de wijn).

Vandaag baat Philippe Germain hier het eigendom uit. De filosofie van deze eigenaar is een zo hoog mogelijke kwaliteit aan te bieden tegen een scherpe prijs. Daarvoor is hij overgestapt naar biodynamische landbouw, werkt hij met zeer weinig zwavel en werkt hij bij de botteling in een steriele sfeer waardoor zijn wijnen meer ‘peps’, levendigheid en zuiverheid hebben. De bessen worden manueel geoogst en hij vinifieert in een kelder waar gebruik gemaakt wordt van de principes van de zwaartekracht, m.a.w. de bessen worden niet gepompt in de cuves, ze vallen van boven in de cuve zonder stress, om nog levendiger fruit te hebben in de wijnen. 

Daarnaast hebben we de wijnen van Ch de Fesles. Dit kasteel heeft een zeer complete en volle chenin, gerijpt op eiken vaten, zeer gedoseerd, met druiven afkomstig van de “vieille vignes”, waardoor hij vettig en vol is, zacht ook, en menig hoofdgerecht de baas kan.

Ze maken er ook een Bonnezeaux, de wijnstokken zijn er oud, dankzij verschillende passages doorheen de wijngaard, worden de druiven met “edele rot” geoogst en kunnen ze jarenlang meegaan afhankelijk van de jaargang.

Tenslotte graag ook uw aandacht voor de Coteaux de Layon van Domaine St. Pierre, waar aan een zeer betaalbare prijs deze zoete wijn wordt aangeboden. En waar ondanks de aantrekkelijke prijs toch alle druiven met de hand worden geoogst!

Op al deze wijnen geniet u 11+1 gratis tot en met 15 juni 2023.

 

Klik hier om onze wijnen met chenin blanc te ontdekken en te bestellen