Barbera wordt vaak verward met ‘Barolo’ of ‘Barbaresco’, maar deze worden allebei gemaakt van nebbiolo. De barbera is echter compleet anders qua kleur, en maakt zeer donkere wijnen. Qua smaak vinden we kersen en mooie zuren terug.
Barbera vinden we vooral terug in Piemonte (Barbera d’Alba en Barbera d’Asti), maar ook in vele andere regio’s in Italië en zelfs in Californië.
De barbera is gemiddeld een tweetal weken vroeger rijp dan de nebbiolo, wat de wijnmakers in Piemonte goed uitkomt, en ze deze oogst dus eerder kunnen binnenhalen dan de nebbiolo. De barbera levert stoere wijnen met zeer veel fruit en opmerkelijke frisheid, in combinatie met matige tannines.
Bepaalde wijnmakers, zoals onze producent Nada Giuseppe, vinden dat deze wijnen niet op eik mogen worden gerijpt om de volle expressie van het fruit te behouden. Andere wijnmakers doen dit toch met evengoed prachtige resultaten. Onze voorbeelden hiervan zijn de ‘Ciabot du Ré’ Barbera d’Alba van Giovanni Corino, of de Barbera d’Asti ‘La Crena’ van Vietti. De ‘La Crena’ wordt geproduceerd uit druiven van zeer oude wijnstokken (aanplant van 1932) op een kalkterroir met zuidelijke expositie.
Ontdek deze mooie druif!
NU PROMOTIE 11 + 1 GRATIS tot 28/2/2025 op al onze wijnen van de barberadruif
