Château van de maand : Roc de Cambes & Domaine de Cambes

Graag even uw aandacht voor deze, toch wel 'unieke' wijn, met een stijl die u nergens anders vindt! Roc de Cambes behoort sinds 1988 toe aan de familie Mitjavile. François Mitjavile heeft deze cru naar een eenzame hoogte gebracht, kwalitatief ver boven de kwaliteit van de appellatie en beter dan vele St. Emilions of Pomerols!

Op dit eigendom worden twee cuves gemaakt: Roc de Cambes (Côtes de Bourg) op de helling achter het kasteel, en Domaine de Cambes aan de voet van de helling, tegen de Dordogne (appellatie Bordeaux Supérieur). Het terroir van Roc de Cambes omvat ongeveer een 10-tal hectare die zich als een amfitheater bevinden op de klei-kalkhellingen van de appellatie. Het terroir voor Domaine des Cambes bevindt zich dus wat meer in de vlakte, met rijkere grond en net een iets 'zwoelere', rondere stijl in de wijn als gevolg.

De leeftijd van de wijnstokken is ondertussen gemiddeld 45 jaar, wat de enorme concentratie van de wijnen verklaart. De aanplant is hier vooral merlot, aangevuld met wat cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec. François, samen met zijn dochter Nina, hebben een bijzondere aanpak, waarbij ze zo goed als alles anders doen dan de meeste Bordelese châteaus. Zo wordt hun wijngaard in de winter gesnoeid en bewerkt volgens de methode 'Taille de Royat', een zeer korte 'taille' gekenmerkt door 1 of 2 horizontale armen waarop 2 à 5 lopers of dragers staan. Dit zorgt voor een zeer homogene rijping van de bessen en de lage stand van de trossen ten opzichte van de bodem zorgt voor een temperatuur die een tweetal graden hoger ligt dan gewoonlijk. Daarnaast doet François Mitjavile geen vinificatie per druivenras. Alles gaat ineens bij elkaar. Een tweede wijn wil hij ook niet maken: 'mijn terroir is overal even groots' zegt hij. Tenslotte weigert hij om mee te doen aan nieuwe modes om wijnen in lichtere jaren te 'forceren' om hogere scores van de recensenten te krijgen. 'Ik wil geen doos conserven maken' zegt hij 'die altijd op hetzelfde lijkt. Elke wijn moet een perfecte expressie zijn van de jaargang en van het terroir'. Hij werkt volgens dat wanneer zijn fruit rijp is, hij de beste wijn maakt. Het oogsten kan hij in 1 dag afronden. Hij wacht dan ook tot het allerlaatste moment om zijn druiven rijp binnen te halen, tot de pel van de druiven bijna barst, zo fragiel zijn ze dan. De pitten van de bessen zijn op dat moment zover dat als hij erop bijt, ze de smaak van een gebrande koffie hebben. Dit is nu net ook het heerlijke aroma dat uit uw glas springt bij het degusteren van deze prachtige wijn. In de smaak ontdekt men heerlijk zuiver en zonnig fruit, zacht en rijp maar fris omwille van het fantastisch terroir. 

Zijn wijnen proeven zowel in de jeugd als 20 jaar later (mits uiteraard evolutie in de smaak) heerlijk, dat bewijst een proeverij die ik meemaakte met oude jaargangen van dit domein. Wie deze cru nog niet kent, met hem zeker ontdekken. Dit is echt iets bijzonders, en zal de echte wijnliefhebber zeker aanspreken. Men komt er van ver om om deze wijn bij ons te komen halen.

Op deze wijnen geldt tot 15 maart de actie 5 + 1 gratis op de beschikbare jaargangen
(met uitzondering van de jaargang 2022)

 

Klik hier om de wijnen van Roc de Cambes en Domaine des Cambes te ontdekken en te bestellen