Château van de maand : Ch. La Croix de Gay - Pomerol

4 ha
Aanplant 95% merlot, 5% cabernet franc

Château La Croix de Gay is één van de oudste familiale eigendommen in Pomerol. De sporen van de voorgangers van de familie Raynaud-Lebreton gaan terug tot 15de eeuw. Vandaag is het Chantal Lebreton die er de vinificatie doet.

Na een erfenisregeling met haar broer, is de totale oppervlakte van de  aanvankelijke 10ha teruggebracht naar 4.20ha. Enkel de beste terroirs werden behouden. Eén perceel van exceptionele kwaliteit op “het hoogste terras van Pomerol” met steentjes en klei (graves de gunz, drie meter diep, met onderlaag van klei), gesitueerd tussen Ch. Le Gay en Ch. Rouget. Dit maakt het hart uit van de assemblage. Het tweede deel ligt op de zuidelijke helling van het terras van Pomerol, naast Ch. Nenin, met een grindlaag die een kleinere korrelgrootte heeft en die ook minder dik (diep) is. Tenslotte zijn er enkele percelen met fijne “graves mindeliennes” waarop oude merlots staan aangeplant, en die zorgen voor de onmiddellijke charme van de wijn. De tien percelen verdeeld over 3 types terroirs geven hun eigen karakteristieken aan de wijn en dragen bij tot een extra complexiteit in de finale assemblage.

Te noteren is dat sinds 2014 het château de wijn vinifieert in een totaal nieuwe cuverie, één van de modernste van Pomerol, gemaakt uit beton met thermoregulering binnenin, in tulpvorm. Deze vorm zorgt voor een optimaal in contact brengen van de marc en het sap. Bovendien gebeurt alles nu volgens de principes van de zwaartekracht, er worden geen pompen meer gebruikt. Het grotere aantal cuves zorgt tevens dat er veel meer perceelsgewijs gewerkt kan worden.

Château la Croix de Gay staat garant voor een wijn met zeer donker sap, violette rand, veel geconcentreerd fruit in de neus, soms ook cacaotoetsen of koffie, en in de mond een zeer overvloedige, rijke smaak, met een sensuele textuur, noties van rijp fruit, kruiden en reglisse. Een echte Pomerol, die zowel in zijn jeugd als 10 jaar na de oogstdatum heerlijk smaakt, de mond vult als een rasechte Pomerol; en dat alles tegen een zeer goede prijs, wat eerder zeldzaam is in deze appellatie !

Op alle wijnen van het kasteel geldt tot en met 15 juni 2023  11+1 gratis (behalve primeurs)

 

Klik hier om de wijnen van Ch. La Croix de Gay te ontdekken en te bestellen