Château van de maand : Ch. Grand Puy Ducasse - Pauillac 5ième Grand Cru Classé

 

1ste wijn : 53% cabernet sauvignon, 47% merlot
2de wijn : 49% cabernet sauvignon, 51% merlot

Naar aanleiding van een degustatie in een Roeselaarse wijnclub, waarbij verschillende Grand Cru Classés van jaargang 2019 werden geproefd, ontdekte ik dat dit chateau in 2019 qua kwaliteit en complexiteit met kop en schouders bovenuit stak. Reden genoeg dus om even stil te staan bij deze miskende parel uit de appellatie Pauillac.

Ik geef eerlijk toe dat de wijnen van dit kasteel in het verleden niet echt top waren. Ik herinner me een 1996 en 1998 die zeer flauw waren, met weinig materie en veel hout. De zaken zijn echter compleet veranderd. Vandaag behoort Ch. Grand Puy Ducasse tot de 'rising stars' van Pauillac. De geschiedenis van het kasteel begint in 1675, met de creatie van 'La Maison Ducasse' langs de kade van Pauillac. In 1748 ontwikkelen de broers Pierre en Arnaud Ducasse er de wijngaard tot 7ha omvang. In 1820 erft de vierde generatie (Pierre-Paulin Ducasse) het geheel en bouwt er het huidige kasteel op het terrein langs de kade, dat dus in 1675 was verworven door de familie. In 1855 wordt het chateau, ondertussen 60ha groot, onder de naam Ducasse-Grand Puy Antigues-Arnaud geklasseerd als 5ième Grand Cru Classé. In 1955 volgt ter gelegenheid van het 100-jarig klassement, de creatie van de tweede wijn, Prélude à Grand Puy Ducasse. De grote sprong voorwaarts komt in 2004, wanneer de Groupe Crédit Agricole eigenaar wordt van het kasteel en er de oenologe Anne La Naour aanstelt voor het vinifiëren. Sinds 2013 is dat in samenwerking met consultant Hubert de Bouard van Ch. Angélus.

Het terroir is uniek, het groepeert namelijk elf verschillende bodemtypes over een viertal groepen percelen. De eerste groep percelen bevindt zich naast Ch. Lynch Bages. Hier staan zeer oude wijnstokken (28 à 40 jaar gemiddeld). De tweede groep bevat percelen naast Ch. Pontet Canet en Ch. d'Armailhac (gemiddelde leeftijd 13 à 27 jaar). De derde groep percelen situeert zich naast Ch. Pichon Comtesse en Ch. Pichon Baron (met zowel jonge als oude wijnstokken). De vierde groep percelen tenslotte ligt naast Ch. Grand Puy Lacoste en Ch. Batailley. Deze eigenschap zorgt ervoor dat deze wijn één van de meest representatieve is voor de expressie van de terroirs van Pauillac. Zeer nauwkeurige opvolging van de wijngaard, heraanplantingen, triage in de kelders, zorgen elk op hun beurt voor een zeer zuivere wijn met heel fijne tanninestructuur die een rijpe en fluwelige indruk bezorgt. Dit alles wordt ondersteund door een gepaste dosis nieuwe eik (35% nieuw) voor de rijping van de wijn, zodat het fruit zeer expressief en rijkelijk tot uiting komt. 

Het resultaat in de jaargang 2019 is dan ook schitterend. Een neus van zwart fruit (bramen), maar ook kruiden. In de mond een enorme concentratie fruit, rijk en overvloedig, met zeer grote lengte en hints van fruit en reglisse in de afdronk. Heerlijk! En de kwaliteit zal in de toekomst nog verbeteren: de huidige vinificatiekelders (als enige langs de kades van Pauillac gelegen) zullen klaar zijn om de oogst van 2023 te verwelkomen, opnieuw een stap voorwaarts, richting nog meer performantie en precisie. 

Om u van deze 'rising star' te laten meegenieten en ontdekken, geldt tot 15 maart de actie 11 + 1 GRATIS op alle wijnen van dit chateau! Proef ook eens de 2de wijn!
(met uitzondering van de jaargangen 2020 & 2021)

 

Klik hier om de wijnen van Ch. Grand Puy Ducasse te ontdekken en te bestellen