Bordeaux primeurs 2022

 

Jaargang 2022 kan worden omschreven als een jaargang “buiten alle normen”. 
Enerzijds het klimaat, gekenmerkt door een zeer droge, hete zomer, haast zonder neerslag. Meer dan 45 dagen temperaturen hoger dan 30°.  Onze verwachtingen waren dan ook ‘zeer warme’ wijnen; maar nu blijkt, na onze degustatie gedurende 10 dagen in Bordeaux, dat de frisheid wel degelijk aanwezig is in de wijnen!

Anderzijds door de wijnen, die eigenlijk met geen enkele jaargang te vergelijken zijn; ze hebben zeer donkere kleur, een zeer expressief aroma (met de zonnige toets van de jaargang) in de neus, en in de mond proeven ze van de meet af zeer zacht en rijp, overvloedig en tanninerijk (maar met rijpe tannines), gevolgd door een opmerkelijke frisheid. Zelden werd de combinatie van zo’n zonnige toetsen verkregen met tegelijk lage PH waarden (= goede zuren).

2022 is ook een jaar van de grote terroirs, want op de grote terroirs met oude wijnstokken die diepgeworteld waren, vond de wijnstok het nodige water. Hier werden absolute toppers gemaakt.
Tenslotte waren de besjes heel klein, waardoor er weinig sap is, dus weinig volume (soms 20 à 30% minder dan een “normaal” jaar).  Vandaar dat het belangrijk is snel in te tekenen op bepaalde wijnen, want onze jaarlijkse “allocatie” zal sneller dan anders uitverkocht zijn.

De critici en pers zijn lovend over de jaargang, de scores zijn heel goed, de investeerders zullen ook vragende partij zijn dit jaar, waardoor de wijnen nog meer gevraagd zullen zijn dan gewoonlijk.
Vanaf heden komen elke week de prijzen van vele wijnen uit (periode mei tot eind juni). We zetten ze stapsgewijze op onze website. Volg de campagne op de voet, en wees er snel bij indien interesse!
Klik hier om de reeds uitgekomen primeurwijnen 2022 te bekijken.

 

Klik hier om de primeurwijnen van 2022 te bestellen