Primeurcampagne Bordeaux 2022 van start


 
2022 begint klimatologisch met een koude winter (het 2de deel van januari was het koudst sinds 2000). De temperatuur ligt -3.1° onder het gemiddelde. Februari is warmer dan gewoonlijk (+2°) en de regenbuien zijn minder belangrijk maar voldoende om de bodemreserves aan te vullen.
De ontknopping begint vroeg, op 24 maart voor de merlot en begin april voor de cabernet sauvignon. Een nachtvorst slaat toe op 2 en 3 april, redelijk vroeg, waardoor slechts de merlots getoucheerd werden, de cabernets waren nog niet ontbot. Net omdat het zo vroeg in het seizoen was, zijn de “seconds bourgeoins” in minder dan 2 weken tijd uitgekomen, en de wijngaard had nog tijd genoeg om te herbeginnen. Met andere woorden, deze vorst heeft door zijn vroegtijdigheid niet echt een invloed gehad op het millésime.
De bloei begint op 16 mei, onder zeer mooie klimatologische omstandigheden, en over een korte periode, waardoor aan de eerste voorwaarde voor een groot millésime werd voldaan!
Op 20 juni is er een gewelddadige hagelbui, die zeer lokaal op bepaalde wijngaarden veel schade toebrengt, o.a. in St Estèphe. Binnen één bepaald château was het ook soms maar één strook van de totale wijngaard die schade leed. Ook zijn er in het tweede deel van juni regelmatig onweersbuien die zorgen voor een aanvulling van het water in de bodem. Later zal blijken dat dit bijdroeg tot het welslagen van het millésime.
Vanaf half juni tot het einde van de zomer, zijn er extreme temperaturen, meer dan 45 dagen temperaturen hoger dan 30°, quasi geen neerslag, met een grote droogtestress tot gevolg. De tweede voorwaarde voor een uitzonderlijk millésime komt hiermee in vervulling! De zeer grote droogte zorgt voor zeer kleine besjes, met een qua volume kleine oogst tot gevolg en een grote rijkdom aan tannines.
De oogst tenslotte is zeer vroegtijdig, vanaf 15 augustus worden soms reeds de witte druiven geoogst, om de frisheid en de aromatische expressie te behouden. Ook voor de rode druiven valt de oogst vroeg. Er wordt geplukt vanaf 5 tot 7 september, in zeer gunstige klimatologische omstandigheden, waardoor rustig en sereen, zeer zuivere en gezond rijpe druiven (met rijpe pitten en presente, maar verfijnde tannines) konden worden binnengehaald. Alle druivenrassen zijn rijp, waardoor de resterende voorwaarden voor een excellent wijnjaar zijn voldaan! Te noteren valt dat er in deze jaargang veel minder ziektes waren dan in 2016, 2018 of 2021.

De stijl?
2022 wordt gemarkeerd door de klimaatopwarming en situaties die we nog nooit eerder hebben gezien : heel grote hittes, een beetje zoals in 2003, maar met nog grotere droogte. We hadden dan ook de verwachting dat de wijnen net zoals in jaargang 2003, te weinig aciditeit zouden hebben. Na 10 dagen proeven ter plaatse, bleek dit echter onterecht! De wijnen hebben een schitterende frisheid. We vroegen aan verschillende personen hoe zij dit verschijnsel verklaarden. Eén van de meest geciteerde antwoorden was dat de wijngaard zich vroeg, reeds in de maand juni, had aangepast aan de grote hitte door kleine bladeren en kleine besjes met dikke pel te produceren. Dit tegenover 2003, waarbij de hitte vooral in augustus kwam, toen de reeds grote bessen werden getroffen doordat die in het volle zonlicht kwamen te hangen.
Bovendien heeft de mens in de wijngaard en in de chais een grote rol gespeeld. De wijnmakers hebben de afgelopen tien jaar veel geleerd omwille van de extreme klimaatomstandigheden. Dit jaar werd geen ontblading gedaan (of indien wel, dan enkel de kant van de opgaande zon), om de druiven te beschermen. Er werd geen gras of onkruid verwijderd tussen de stokken, omdat dit de vochtigheid in de grond hield en zorgde voor een lagere bodemtemperatuur. Onder het gras kon het verschil soms oplopen tot 7°C vergeleken met erboven. Bovendien werd de vroegere oogstdatum heel secuur bepaald om geen ‘overkookte’ wijnen te produceren. Tenslotte was de vinificatie belangrijk: het weinige sap tegenover de grote hoeveelheid vaste materie (pulp, pellen) vroeg een zeer zachte extractie, eerder een infusie, de materie kwam gewoon uit zichzelf van de pellen in het sap.
Een derde factor was het terroir, dat in dit oogstjaar 100% tot uiting komt! Op de grote terroirs die capabel zijn de grote droogte te beheersen (kalkterroirs, kleiterroirs, waar de wortels zeer diep gaan), werden uitzonderlijk grote wijnen geproduceerd! Op doorlaatbare terroirs constateerden we eerder harde wijnen. Het verschil is zeer groot, vandaar dat wij alle wijnen hebben geproefd, en enkel de grote, uitzonderlijke wijnen van de jaargang voorstellen!

Welke druivenrassen zijn het meest geslaagd in 2022?
Het is opmerkelijk te zien hoe goed de merlot geslaagd is in deze jaargang, tegenovergesteld aan wat de algemene gedachtegang is dat de merlots niet tegen de hitte kunnen! Ze zijn aromatisch in de neus, sappig, rond, genereus, overvloedig en van stevige tannines voorzien. Ze zorgen voor een explosie van fruit (vitaliteit) in de wijnen, terwijl ze alcoholisch vaak toch tot 14° beperkt bleven omdat ze vroeg werden binnengehaald.
De cabernet sauvignons behalen een nooit geëvenaarde kwaliteit in 2022, met enerzijds een opmerkelijke subtiliteit, kracht en elegantie. Soms zijn het echte fruitbommen, met hun gekende mooie frisheid (levendigheid). Ze hebben een nog grotere kwaliteit dan in 2016, met meer definitie en verfijning. Ze zorgen voor uitzonderlijke wijnen in de regio Médoc.
De cabernet francs tenslotte, behalen net als grote broer cabernet sauvignon een mooie rijpheid, zorgen voor een heel mooie neus, en een zeer grote complexiteit met spetterend fruit in de wijnen uit de rive droite.
De petit verdot tenslotte, normaal moeilijk rijp te krijgen, komt dit jaar weer zeer vaak voor in de assemblages, als klein percentage, om een extra dimensie te geven aan de reeds grote wijnen.
De witte druiven semillon en sauvignon vertonen dit jaar meer exotische fruittoetsen, door het zonnige karakter van het oogstjaar, en dankzij de vroege oogst, vertonen ze toch de nodige frisheid.

Hoe de wijnen omschrijven in 2022?
Zonder twijfel is 2022 een jaargang zonder weerga, en dus is die moeilijk te vergelijken met andere jaren. De uitzonderlijke karakteristieken brengen de wijnen naar een nieuw hoogtepunt, dichter dan ooit bij het perfecte. Daarom benoemt men op Ch. Angélus de jaargang “Le Majestueux” en Mitjaville van Tertre Roteboeuf de 2022 “Epoustouflant”(adembenemend). Op veel chateaus werd in 2022 een nieuw en hoger niveau in kwaliteit en precisie bereikt dan ooit tevoren. De wijnen zijn zonnig, maar met een “schitterend en klassiek fris” profiel.

De appellaties?
In Fronsac, Bourg en Blaye, Castillon, en St Emilion leveren de chateaus waar de wijngaard op kalk staat aangepland, schitterende wijnen. De merlots hier, vonden dankzij hun diepe worteling, vaak een magnifieke voeding en wateraanvoer terug in het kalk, dat een fris terroir geeft. En ook vaak met zijn minerale, zoute toetsen, zowel in de neus als de mond, voor een heel frisse toets zorgt tegenover het zonnige fruit. Alle wijnen waren hierdoor van heel hoog niveau, en perfect in balans. Een extreem grote jaargang hier!
Pomerol en delen van Saint Emilion met meer klei en stenen (Ch. Cheval Blanc, Ch. Figeac, Ch. La Marzelle, Ch. La Tour Figeac…) hebben ook dankzij de klei zeer goede wateraanvoer gehad, zodat de druiven perfect konden afrijpen. Ook hier, op de oudere wijngaarden met diepe wortels, schitterende wijnen.
In de Graves en Pessac Léognan, nochtans hier bodems met meer steentjes, en dus meer doordringbaar, toch bij de wijngaarden met oude wijnstokken zeer grootse wijnen terug te vinden: Ch. Haut Bailly, Ch. Smith Haut Lafitte, Dom. De Chevalier… maar ook de meer voordelige Ch. Larrivet Haut Brion of Ch. Latour Martillac, Ch. Olivier… zijn schitterend, door hun wijngaard met respectabele kwaliteit en leeftijd.
De Médoc en Haut Médoc: hier is het areaal veel groter, soms met meer doorlaatbare gronden, jongere wijnstokken, variatie in kwaliteit van de bodems… Dit alles zorgde voor meer heterogeniteit. Sommigen hebben een uitmuntende kwaliteit, andere wijnen zijn hard en uitdrogend. We maakten voor u de selectie en zullen u enkel de uitmuntende wijnen aanbieden!
De prestigieuze appellaties Pauillac, Saint Julien, Saint Estèphe en Margaux: hier werden op de legendarische terroirs extreem grote wijnen gemaakt. Iets meer kwalitatieve verschillen binnen de appellatie Margaux, door de uitgestrektheid van de appellatie en verschillende terroirs, doch algemeen heel hoog niveau.
De Moulis en Listrac: heel mooie wijnen prijs-kwaliteit met veel fruit en volume dit jaar, en een mooie rijpheid.
De droge witte wijnen van Bordeaux en Pessac Léognan kunnen opgedeeld worden in twee categorieën : deze die vroegtijdig hebben geoogst (met een presente aciditeit, en noties van pompelmoes en citrus), en zij die toch iets langer hebben gewacht (met meer exotische toetsen zowel in de neus als mond en een milde aciditeit). Bij elke wijn zal u binnenkort onze omschrijving terugvinden.
Bij de Sauternes tenslotte zijn er twee stijlen: zij die de pourriture noble niet hebben afgewacht (met lichtere wijnen tot gevolg), en zij die konden wachten tot eind september, wanneer de pourriture zich volledig en snel ontwikkelde (deze hebben een zeer rijke stijl hebben met zuivere botrytis).

De prijzen ?
De primeurcampagne 2022 is ondertussen gestart. In de periode van mei tot eind juni, worden de prijzen van de grote Bordeaux wijnen 2022 bekendgemaakt. We voegen ze dagelijks toe op onze website, volgens het ritme dat ze vanuit Bordeaux worden vrijgegeven. Door de droge warme zomer is er echter weinig wijn gemaakt. Een gemiddeld rendement van 30hl/ha is geen uitzondering, vaak hebben kastelen 30% minder wijn dan in een “normaal” jaar. Bovendien zijn de pers en de critici heel lovend over deze jaargang. Investeerders kijken al uit om hierin te beleggen, dankzij de hoge scores die de wijnen krijgen. Snel wezen zal daarom dus de boodschap zijn. Bepaalde van onze allocaties zullen snel uitverkocht zijn!
Mocht u een “wish list” hebben van wijnen die u zeker zou willen, aarzel dan niet die aan ons te bezorgen per mail (info@topwijnen.be), dan brengen we u op de hoogte als deze wijnen hun prijs bekend hebben gemaakt en kunnen we ze voor u reserveren.

 

Klik hier om de reeds vrijgegeven wijnen van Bordeaux 2022 te ontdekken