Appellatie van de maand : Listrac

De wijnen van de appellatie Listrac komen allemaal exclusief van het gelijknamige gehucht Listrac (Médoc). In het westen, dicht bij de grens met het woud, zijn er drie heuvelruggen met stenen uit de Pyrenëen, met een ondergrond van kalk. Dit zorgt voor de bevordering van de drainage, en dit op natuurlijke wijze. In het centrum is er een klei-kalkachtige bodem. Tenslotte in het oosten zijn er steenbodems door de afzettingen van de Gironde.

De kenmerken van een Listrac zijn: kracht en robuustheid. De hedendaagse wijnen zijn echter niet langer ruw, wel integendeel! In zijn jonge jaren kan de wijn nog wat tanninerijk zijn, maar na een 6-tal jaar na de oogst wordt hij ronder, zachter en breder! De wijnen hebben een zekere kracht (we zitten hier in de Médoc) maar ook zachtheid (vaak is 50% van de assemblage merlot). Ze kunnen dankzij hun rasechtheid een flink stuk rood vlees de baas, of wild, eventueel met de “ceps du Médoc” of champignons, steeds heel aangenaam! De Listracwijnen zijn uitstekende bewaarwijnen, met een potentieel van 7 tot 15 jaar na oogstdatum, en eventueel zelfs langer, afhankelijk van de grootsheid van de jaargang.

Onze selectie uit deze appellatie is een echte aanrader! Ch. Cap Léon Veyrin, een familiaal domein sinds 1810, tegenwoordig uitgebaat door de zesde generatie van de familie Meyre (vandaag zijn dat broer en zus Julien en Nathalie). Hier worden uitmuntende wijnen geproduceerd. Met de adviezen en ervaringen van zijn vader, en met nieuwe inzichten die Julien heeft verworven, wordt de wijngaard gecultiveerd volgens de nieuwste technieken. De wijnen worden steeds preciezer en zachter, zonder evenwel de authenticiteit van de cru te verliezen.

De naam “Cap” verwijst naar het Franse woord “tête” omdat de wijngaard op het hoogste punt van de appellatie ligt, met een perfecte drainage dus, én expositie naar de zon. Hij maakt deel uit van de 5 beste wijnen van de appellatie, en kan in een blinde proeverij de concurrentie aan met sommige grote Margaux wijnen!

De aanplant is ongeveer 60% merlot, 35% cabernet sauvignon en 5% petit verdot, maar de assemblage kan soms meer cabernet sauvignon bevatten, vooral als het een topjaar is voor de cabernet. Er wordt tevens een voortreffelijke tweede wijn gemaakt, “Les Hauts de Veyrin”, die het sap bevat van de jongere wijnstokken, maar toch een zeer mooie complexiteit en een zekere kracht biedt, en dit alles tegen een zeer voordelige prijs.

Op beide wijnen, tot en met 15 juni, 11+1 gratis, op alle jaargangen, zodat u deze juweeltjes kunt ontdekken! Het château behoort tot de “Coup de coeurs”  van Topwijnen.be en is reeds 40 jaar één van onze best verkopende wijnen. Het is een klassewijn die zelfs door de echte liefhebbers van heel dure Médocwijnen wordt geappreciëerd. Vaak wordt hij dan ook gekozen voor feestelijke gelegenheden, een ideale wijn prijs/kwaliteit!

 

Klik hier om de onze selectie uit de regio Listrac te ontdekken en bestellen