Appellatie van de maand : Lalande Pomerol

Oppervlakte : 1130 ha
Aanplant : 80% merlot, 15% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon

De wijnbouw heeft in deze regio reeds een lange geschiedenis . Eerst met de Romeinen, daarna de Hospitaalridders van de orde van St. Jan van Jeruzalem die in de 12de eeuw er de wijnbouw volledig ontwikkelden voor hun godsdienstbeleving, maar ook om de pelgrims er moed mee te geven, zodat ze hun doel zouden bereiken. De kerk van het dorp Lalande werd door hen ook gebouwd. Hun ridderteken, het witte kruis met acht punten, is nog steeds het embleem van de appellatie Lalande Pomerol. 

De wijnen komen uitsluitend uit twee gemeenten: Néac (palend aan Pomerol met een terroir van meer klein en steen, met rijke, volle wijnen tot geveolg) en Lalande (met een meer zanderig terroir, wat elegantere wijnen geeft).

De appellatie bestaat uiteindelijk sinds 1936 en bevindt zich dus naast Pomerol, ervan gescheiden door het riviertje de 'Barbanne', Fronsac en St. Emilion. Dit wordt ook wel de magische driehoek genoemd. Er heerst een gematigd en warm klimaat met droge zomers, ideaal voor de wijnbouw! De aanplant is voornamelijk merlot (80%), aangevuld met cabernet franc (15%) en cabernet sauvignon (5%). Hier worden exclusief rode wijnen onder geklasseerd. De wijnen hebben zeer volle, fluwelige en rijke smaken, kunnen vanaf een viertal jaar geopend worden en bewaren zonder probleem 10 tot 15 jaar. Grote wijnjaren zoals 2015, 2016, 2018, 2019, 2020... geven aan de wijnen een zeer zonnige, overvloedige en volle smaak boordevol charme en sensualiteit. Ze bevallen zowat iedereen en kunnen soms beter zijn dan bepaalde goedkope Pomerols. Om deze reden verdienen de wijnen uit deze appellatie meer dan ooit uw aandacht.

Zoals gezegd, de meeste grote namen (Ch. Haut Chaigneau, Ch. La Sergue, Jean de Gué, Ch. Siaurac, Ch. La Fleur de Bouard,...) komen uit het dorp Néac, waar de rijke kleibodems zorgen voor zeer volle, overvloedige wijnen met veel delicieus fruit en kruidige toetsen.

 

Klik hier om onze selectie topwijnen uit de appellatie Lalande Pomerol te ontdekken en bestellen