Appellatie van de maand : Graves

 

Deze regio van ongeveer 3500ha wijngaarden, kent eigenlijk een zeer lange en complexe ontstaansgeschiedenis, door de ontwikkeling van de rivier de Garonne, die opeenvolgend zijn traject veranderde en steenafzettingen deponeerde tijdens de verschillende tijdperken.

Zoals de naam het zegt, bestaat dit terroir uit kiezelstenen, groot en klein, zand met slib en klei, soms op kalksteen rustend, maar over het algemeen op een ondergrond van zand of klei. Deze arme gronden met goede drainage zijn ideale bodems voor de waterregeling van de wijngaard. De stenen aan het oppervlak, nemen bovendien de warmte op tijdens de dag, om die 's nachts terug aan de wijnstokken af te geven, wat zorgt voor een perfecte rijping. De streek strekt zich uit vanaf Bordeaux (Pessac is een stedelijk deel van Bordeaux) over Léognan en Martillac (landelijk) tot en met de mooie regio Sauternes, ter hoogte van Langon.

Ongeveer 75% van de productie is rood, 25% wit. De rode wijnen bevatten over het algemeen 50% merlot en 50% cabernet sauvignon, of soms ook een klein percentage petit verdot, malbec of carmenère. Ze hebben enerzijds een mooie structuur om bewaring te garanderen, maar anderzijds ook prachtig elegant en delicieus fruit dat na een 8 à 10 jaar kelderrust enkel maar mooier wordt.

De witte wijnen zijn veelal een assemblage van sémillon (voor de vettigheid in de smaak, met noties van rijpe peer en exotisch fruit) en levendige sauvignon blanc met zijn uitbundige frisheid. Dit zorgt voor een geheel in balans. Soms wordt ook wat muscadelle, met lichte muskaattoets, toegevoegd. En soms worden deze witte wijnen op eik gelagerd, maar niet altijd.

Iedereen kent natuurlijk de grote wijnen van Pessac Léognan, met de legendarische wijnen van Ch. Haut Brion, Ch. Haut Bailly, Ch. Smith Haut Lafitte, Dom. de Chevalier... maar graag vragen wij ook even uw aandacht voor de betaalbare wijnen uit de Graves. Zo is er Grand Enclos de Ch. de Cérons, waar de Italiaan Giorgio Cavanna een prachtige rode wijn produceert met een zeer rijke, fruitvolle smaak, zachte textuur, fijne tannines,... We hebben nog 2015, zeer lekker op dit moment! En proef zeker ook zijn witte wijn, die in de neus mineraal en fris smaakt, in de mond heerlijke noties van citrus en witte vruchten toont. De houtlagering is hier totaal niet merkbaar. 

Op de wijnen van dit chateau geniet u tot 15 maart van de actie 10 flessen + 2 GRATIS, of op de magnums 5 + 1 GRATIS. (behalve op jaargangen 2020 en 2021)
Ook de witte wijn is beschikbaar in magnumformaat!

 

Klik hier om onze selectie topwijnen Graves - Grand Enclos de Ch. de Cérons te ontdekken en bestellen