Druif van de maand: Barbera

De origine van de barberadruif ligt in Piëmonte, in de streek rond Asti en Alba. Ondertussen werd in zeker meer dan 35 Italiaanse regio's deze druif aangeplant. Drie van deze regio's hebben de DOC-status: Barbera d'Asti, Barbera d'Alba en de Barbera del Monferrato.

De kenmerken van deze druif zijn de donkere kleur die hij geeft aan de wijn, de matige tannines, maar soms wel pittige aciditeit, en de zachte, fruitige, rijpe, rode kersensmaak. Soms wordt hij ook wel de merlot van Italië genoemd. Barberadruiven mogen niet worden verward met Barolo- of Barbarescowijnen, die gemaakt worden van de nebbiolodruif. Deze heeft immers haast de tegenovergestelde kenmerken (weinig kleur, stevige tannines). Het enige dat Barbera en Barolo (nebbiolo) gemeen hebben is dat ze beiden vaak voorkomen in Piëmonte en een aardse geur kunnen hebben.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de modernisten, die de barbera laten rijpen op kleine eiken vaten (zoals in onze selectie de wijn van Giovanni Corino) en de klassieke wijnbouwers die zweren bij vinificatie op inox (zoals in onze selectie de wijn van Nada Giuseppe) of in grote eiken foeders.

De Barbera d'Alba uit onze selectie zijn stevige wijnen die een goed (wild)gerecht de baas kunnen en zeker 10 jaar kunnen bewaren. Bemerk dus dat de Barbera d'Alba van Corino van een specifieke wijngaard komt 'Ciabot du Ré', en gerijpt wordt op kleine eiken vaten, wat ervoor zorgt dat de wijn zeer zacht en fluwelig proeft, en de aciditeit zeer evenwichtig is. Deze van Nada Giuseppe is 100% bio, gemaakt in inox cuves, en hier staat de elegantie en zuiverheid van het prachtige fruit centraal.

Op deze wijnen van het château geldt tot 30 november de actie 11 + 1 GRATIS.

Klik hier om onze wijnen met barbera te ontdekken en te bestellen.