Château van de maand: Ch. Tronquoy Lalande

28 ha rood - 2 ha wit
49% merlot – 45% cabernet sauvignon – 6% petit verdot

Dit mooie eigendom werd in 2006 aangekocht door Martin  & Olivier Bouygues (telecom) die even ervoor ook Ch. Montrose hadden aangekocht. Ze hadden dit eigendom in Ch. Montrose kunnen integreren, het is immers de buur op 400m aan de overkant, maar beslisten omwille van de totaal verschillende stijl van de wijn (veel meer merlot-gericht), om dit niet te doen. Reden hiervoor is dat het terroir, een zeer mooie heuvelrug (23m hoog op het hoogste punt), rijk aan klei, terecht beter geschikt werd geacht voor een aanplant met merlot. De ligging heel dicht bij de Gironde, zorgt voor een minieme kans op vorstschade en voor een goede verluchting van de wijngaard.

De eerste werken, van 2008 tot 2010, vonden vooral plaats in de wijngaard, met veel heraanplanting (9000 voeten/ha). Daarna was de cuverie aan de beurt, waar men overging van cementen cuves naar temperatuurgereguleerde inox cuves. De bedoeling hiervan was om meer zuiverheid en puurheid van het fruit te bekomen. Hervé Berland, regisseur op Ch. Montrose, nam ook hier vanaf 2012 de touwtjes in handen. De kwaliteit stijgt jaar na jaar, dat hebben we zelf kunnen vaststellen tijdens de primeurproeverijen. Daarnaast wordt er, sinds 2011, een heel beperkte hoeveelheid witte wijn geproduceerd op basis van sémillon (70%) en sauvignon gris (30%). Deze wordt manueel en met meerdere passages (volgens rijpheid) geoogst, en ‘sur lie’ op eik gelagerd gedurende 6 à 9 maand. Hierbij wordt 15% van de vaten jaarlijks vernieuwd.


Dit domein werkt reeds sinds 2015 volgens 100% biologische principes, maar vroeg de certificatie pas aan in 2021, waardoor het pas in 2024 officieel het biolabel zal dragen.

 

Ik proefde de witte van 2018. Een heerlijke neus van bloemen, citrus en exotisch fruit, een zeer mooie vettige aanzet in de mond, met daarna opnieuw veel exotisch fruit en een mooie frisheid, gecombineerd met een zachte vanilletoets van het hout.

De rode 2015 is een ware lekkernij om nu van te genieten. Met heerlijk veel donker fruit, kruiden, tabak in de neus en een zeer zachte, ronde smaak met zeer elegante tannines en mooie kracht en lengte.

De 2016 vraagt nog wat kelderrust. De 2018 is zeer indrukwekkend, intens en krachtig, een zeer overvloedige wijn met rijkdom, uitbundigheid, sappigheid en complexiteit. Een heerlijke wijn vol fruit en lekker lang in de afdronk.

Op de rode wijnen van het château geldt tot 15 mei de actie 11 + 1 GRATIS.

Klik hier om Ch. Tronquoy Lalande te bestelllen